Kuchnia indukcyjna
Kuchnie indukcyjne to nowe praktyczne, bezpieczne i ekonomiczne rozwiązanie pozwalające oszczędzać czas i pieniądze.
Kuchnia indukcyjna jest o 60% bardziej ekonomiczna od kuchni gazowej i o około 30% od kuchni elektrycznej.
Producenci dostarczają obecnie wiele modeli o różnych parametrach, które trzeba przeanalizować przed zakupem.
Głównie jednak powinniśmy sprawdzić czy nasza instalacja pozwoli na pracę kuchni w pełni wykorzystując jej parametry. Moc kuchni aby w pełni być zadowolonym z jej parametrów musi być minimum 7kW, takie urządzenia wymagają zwykle instalacji trójfazowych (zakończenie kabla takiej kuchni jest bez wtyczki). Wymaga to podłaczenia przez uprawnionego elektryka, który potrafi określić prawidłową rotację faz i stan instalacji pomijając względy gwarancji.
Kuchnie indukcyjne jednofazowe (z kablem zakończonym wtyczką) raczej nie są wystarczająco ekonomiczne.
Płyty indukcyjne nagrzewają naczynie, nie płytę, więc ponad 90% zużywanej energii wykorzystywane jest do podgrzewania potraw. Płyty te są do czterech razy bardziej wydajne niż kuchenki gazowe
Dzięki tzw technologii (6-ty zmysł ), płyta indukcyjna zapewnia lepszą wydajność i kontrolę procesu gotowania, Kiedy gotujesz wodę czujniki pola płyty analizują temperaturę naczynia i automatycznie dostosowują poziom mocy, aby najszybciej doprowadzić wodę do wrzenia. Sygnał akustyczny uaktywnia się, kiedy woda się gotuje, a płyta automatycznie redukuje moc utrzymując naczynie w stałej temperaturze. Wyłącza się, gdy naczynie jest puste. Kompleksowa kontrola i bezpieczeństwo Twoich bliskich.
Należy zwracać uwagę aby nie mylić płyty indukcyjnej z ceramiczą - są podobne ale pod względem wydajności wiele je rózni. Ceramiczne mogą być indukcyjne, opornościowe a nawet gazowe.
Tak wygląda po nagrzaniu płyta ceramiczna lecz nie indukcja.
Instrukcje:
FRANKE konfiguracja